RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Вчені створили штучну форму життя

Американські вчені створили дріжджі, які на третину є синтетичною формою життя. Про це повідомляє "Лента.ру" з посиланням на результати дослідження, проведеного співробітниками Університету Джона Хопкінса.

В рамках проекту по створенню штучного організму був виведений штам дріжджів, геном якого на третину є штучним. Дослідники виготовили п'ять удосконалених хромосом, з яких була викинута нестабільна і непотрібна для життєдіяльності клітин ДНК.

Заміна природних хромосом на штучні вельми проблематично замінити за один крок. Дослідники скористалися процесом гомологичной рекомбінації, коли здійснюється обмін фрагментами між схожими ДНК. Таким чином вчені крок за кроком замінювали ділянки хромосом довжиною в 30-60 тисяч нуклеотидів.

Різні лабораторії займалися різними хромосомами, в результаті чого були отримані окремі штами дріжджів, в кожному з яких була замінена хромосома. Так були створені дріжджі, геном яких є на третину синтетичним.

Вчені вважають, що дослідження в даній області дадуть можливість в майбутньому створювати організми з необхідними властивостями. Так, дослідники зможуть отримати спільноти штучних бактерій-біофабрик, які виробляють паливо або нові антибіотики. Також можуть бути створені організми, здатні викликати в екстремальних умовах і перетворювати агресивну навколишнє середовище в придатну для людини.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вченим вдалося вирастити картоплю у марсіанських умовах.