RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Рада проголосувала за реформу освіти: найважливіші моменти

У вівторок, 5 вересня, Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №3491 - "Про освіту".

Про це повідомляє "РБК-Україна".

Відзначається, що за документ проголосували 255 парламентаріїв.

Так, законом вводиться 12-річне навчання в школі і встановлюються щорічні асигнування з державного бюджету на освіту на рівні не менше 7% ВВП. Зокрема, повна загальна середня освіта триває 12 років і передбачає отримання початкової освіти (4 роки), базової середньої освіти (5 років) і профільної середньої освіти (3 роки), яка отримується в старшій школі або професійних закладах освіти. Навчання в школі діти можуть починати в 6 або 7 років.

При цьому навчання учнів за програмами 12-річної школи для початкової освіти розпочинається 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти - 1 вересня 2022 року і для профільного середньої освіти - 1 вересня 2018 року.

Разом з тим, результати навчання випускників після завершення основної (9 клас) та старшої школи повинні обов'язково підтверджуватись зовнішнім незалежним тестуванням, перелік предметів для якого визначає Міністерство освіти і науки.

Крім того, закон передбачає введення посади омбудсмена для забезпечення належних умов реалізації права на освіту.

Згідно з документом, освітній омбудсмен призначається на посаду урядом строком на 5 років без права повторного переобрання. Планується, що омбудсмен буде мати право розглядати скарги, подані учнями і студентами, їх батьками, законними представниками, а також педагогами та науковцями. Він може звертатися до органів державної влади та в правоохоронні органи за виявленими фактами порушення права людини на освіту і порушення законодавства в сфері освіти.

Також проект передбачає можливість організації державно-приватного партнерства в сфері освіти на підставі договорів і може передбачати спільне фінансування установ освіти.

Законом встановлюється мінімальний оклад кваліфікованих педагогів в 3 мінімальних зарплати з 2018 року. При цьому робота педагогічних і науково-педагогічних працівників оплачується за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів засновників, власних надходжень навчальних закладів, грантів.

Згідно з проектом, кожні 5 років передбачена сертифікація педагогів, яка проводиться з метою оцінки їх здатності проводити педагогічну діяльність відповідно до професійних стандартів. За її результатами працівникові присвоюється певна кваліфікаційна категорія, про що видається відповідний сертифікат.

Планується встановити, що посадовий оклад педагогічного працівника кожної наступної кваліфікаційної категорії підвищується на 10%. Ті, хто пройшли сертифікацію, отримують щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу на термін дії сертифіката.

Як повідомляв "Апостроф", раніше соцмережі розбурхала заява прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про вищу освіту для українців.