В Україні вступив в силу новий закон "Про освіту"

В Україні 28 вересня набуває чинності закон "Про освіту", який передбачає 12-річну освіту в школі і підвищення ролі української мови.

Документ був офіційно опублікований у виданні Верховної Ради "Голос України" №178-179 від 27 вересня.

Закон передбачає підвищення мінімальної заробітної плати вчителів до 3 мінімальних заробітних плат. Положення набуває чинності з 2018 року, а реалізовуватися воно повинно поетапно до 2023 року. Кабінету Міністрів доручено передбачити щорічне підвищення посадового окладу педагога найнижчої кваліфікації до 4 прожиткових мінімумів для працездатних пропорційно зростанню доходів державного бюджету.

Закон визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньою програмою можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовами - державною, англійською мовою, на інших офіційних мовах Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

При цьому представники нацменшин, які почали навчання в школі до 2018 року, продовжують його отримають за старими нормами, з поступовим збільшенням кількості предметів українською мовою.

Як повідомляв "Апостроф", раніше, 25 вересня Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про освіту", прийнятий Верховною Радою України 5 вересня.

Раніше "Апостроф" публікував великий матеріал про майбутню реформу системи освіти і її проблеми.