RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Загроза екологічної катастрофи: з'явився сумний прогноз для жителів Донбасу

Через затоплення цілого ряду шахт в зоні АТО токсичні і радіоактивні компоненти з глибин можуть піднятися на поверхню і викликати небачене раніше забруднення водойм, що в кінцевому підсумку призведе до екологічної катастрофи аж до переселення місцевого населення.

Про це розповів еколог міжнародної організації "Екологія-Право-Людина" Олексій Василюк, передає Обозреватель.

"Крім того, сьогодні ніхто не може спрогнозувати, яким чином на колосальне забруднення відреагує у водоймах фауна", - додав він.

За його словами, у зв'язку із затопленням шахт Донбас чекає ще одна катастрофа, правда економічна - в такому випадку на видобутку вугілля можна "ставити хрест".

"Затоплена шахта більше ніколи не буде шахтою - видобуток вугілля в ній вже неможливий", - говорить Василюк.

Як зазначає вчений, з огляду на той факт, що шахти пов'язані між собою, то "було б смішно говорити, що одна шахта затоплюється, а інші - ні".

"Залишається лише кілька придатних шахт, розташованих далеко від зони АТО, відірваних від основної частини промислового регіону - на північному заході Донбасу. Але це виняток. Їх всього декілька", - додає еколог.

Як повідомляв "Апостроф", через бойові дій на Донбасі забруднюються ґрунти і повітря, що може спричинити незворотні зміни в екосистемі.