RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Чумацький Шлях зіткнеться з сусідньою галактикою: вчені озвучили катастрофічний прогноз

Галактика Чумацький Шлях, в якій знаходиться і Сонячна система з планетою Земля, може зіткнутися з сусідньою галактикою, що обернеться катастрофічними наслідками.

Про це з посиланням на астрономів повідомляє The Guardian.

Відкриття було зроблено на основі комп'ютерної симуляції руху карликової галактики під назвою Велика Магелланова хмара. Вона - одна з багатьох галактик-супутників, які обертаються навколо Чумацького Шляху. Як виявилося, замість того, щоб рухатися по орбіті на безпечній відстані або відірватися від гравітаційного поля нашої галактики, Велика Магелланова Хмара може врізатися в неї.

Зараз вона знаходиться на відстані приблизно 163 тисяч світлових років від нашої галактики. Вона рухалася зі швидкістю 400 кілометрів на секунду вглиб Всесвіту. Але симуляція астрофізиків з Університету Дархама виявила, що Велика Магелланова хмара сповільнилася і розгорнулася в сторону Чумацького шляху. Тому зіткнення галактик відбудеться приблизно через 2,5 мільярда років. Хоч ймовірність зіткнення зірок і планет мала, удар цілої галактики, маса якої в 250 мільярдів разів перевищує масу Сонця, стане нищівним.

"Весь Чумацький шлях здригнеться. А ціла Сонячна система може вилетіти у відкритий космос", - сказав директор Інституту обчислювальної космології Карлос Френк.

"Якщо це дійсно станеться, я не бачу можливості для наших нащадків пережити таке", - додав він. У свою чергу вчений Маріуш Каутун підрахував, що ймовірність того, що Сонячна система після зіткнення покине Чумацький шлях дуже мала. За його підрахунками, шанси, що це відбудеться, не перевищують 1-3%.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 11 листопада повз Землю пролетіла "Комета смерті", яка нагадує за своєю формою людський череп.