RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Tesla Ілона Маска вже рік в Космосі: де вона зараз, карта і відео

6 лютого пройшов рівно рік з моменту першого запуску надважкої ракети-носія Falcon Heavy з власним автомобілем засновника компанії Ілона Маска, Tesla Roadster, за кермом якого перебував манекен Starman.

Електромобіль вийшов на гіперболічний орбіту Землі, а потім відправився в подорож по геліоцентричної орбіті, чий афелій (найбільш віддалена від Сонця точка, аналог апогею для Землі) пролягає за орбітою Марса, а в перигелій - поруч із Землею.

Примітно, що за підсумками запуску електромобіль отримав ряд офіційних позначень: в супутниковому каталозі він проходить під ім'ям TESLA ROADSTER / FALCON 9H з номером 43205, в каталозі Національного центру аналізу даних космічних досліджень США йому присвоєно номер 2018-017A.

Родстер і Starman дісталися до орбіти Марса на початку листопада минулого року і до сих пір знаходяться в тій області, приблизно в 365 мільйонах кілометрів від Землі, згідно з сайтом whereisroadster.com, створеному космічним ентузіастом і інженером Беном Пирсоном. Орбітальний період обертання навколо Сонця у Tesla становить близько 557 земних діб.

Як відомо, будь-які висновки про місцезнаходження автомобіля засновані виключно на математичних розрахунках, так як невеликий розмір машини не дозволяє телескопів виявити її.

На думку Пірсона, родстер і сьогодні, через рік подорожей в космосі, швидше за все, цілий і неушкоджений, оскільки на його шляху, ймовірно, не трапилося ніяких об'єктів, здатних його пошкодити. З ним погоджується професор факультету хімії Університету Індіани Білл Керролл, який вважає, що найбільшу небезпеку для автомобіля міг представляти космічне сміття, що знаходиться на орбіті Землі.

У той же час учений додає, що фарба, шкіряний салон та пластмасові деталі автомобіля могли істотно деградувати під впливом іонізуючого випромінювання в міжпланетному просторі.

У будь-якому випадку Tesla, як і її водій, якщо не будуть знищені космічним сміттям при зближенні з Землею, вічно кружляти по Сонячній системі не зможуть.

Розрахунки, проведені ще в минулому році, показують, що "космічний суперкар" в кінцевому підсумку впаде або на Венеру, або на Землю. Станеться це протягом кількох десятків мільйонів років. Ці ж розрахунки показують, що існує 6-відсоткова і 2,5-відсоткова ймовірність того, що автомобіль впаде на Землю або Венеру, відповідно, протягом найближчого мільйона років.

За матеріалами Telegram-каналу Ілон Маск | Elon Musk (Tesla).

Як повідомляв "Апостроф", раніше Маск показав вражаюче відео з двигуном, який доставить людей на Марс.