RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Космічний зонд надіслав дивне фото астероїда Рюгу

Космічне агентство Японії показало фотографію астероїда Рюгу, на якій видно сліди від посадки зонда Hayabusa 2, його тінь і певна темна пляма невідомого походження.

Про це повідомляє Science Alert.

Як зазначається, знімок було зроблено з висоти 25 метрів, коли космічний корабель уже "відскочив" від астероїда.

Вчені звернули увагу на темну пляму невідомого походження трохи нижче тіні від зонда. Зараз дослідники з'ясовують його природу.

"Ділянка нижче тіні, що відкидається космічним апаратом, виділяється своїм кольором. Можливо, він змінився після того, як апарат здійснив посадку, але точна причина поки невідома. Можливо, цей слід залишили двигуни, що викликали своєю роботою підйом частинок з поверхні астероїда", - повідомляється в прес-релізі Японського агентства аерокосмічних досліджень.

22 лютого 2019, зблизившись з поверхнею Рюгу, космічний апарат вистрілив по ній пятиграмовою танталовою кулею, швидкість якої склала 300 м/с. За допомогою спеціального пристрою зонд зібрав піднялася пил і дрібні уламки породи. Після цього Hayabusa 2 повернувся на робочу орбіту.

Астероїд Рюгу діаметром близько 900 м віддалений від Землі на 3,2 млрд км. Станція Hayabusa 2, призначена для дослідження цього об'єкта, була запущена в грудні 2014 року. В кінці червня 2018 зонд вийшов на орбіту Рюгу. До 2020 року станція доставить відібрані проби на Землю.

Це було лише перше з трьох приземлень зонда на астероїд, буде ще два подібних зближення, перш ніж Hayabusa 2 попрощається з Рюгу і відправиться в довгу подорож додому в грудні цього року. Можливо, ці переміщення допоможуть дізнатися більше про природу плям.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", NASA опублікувало фото астероїда Ultima Thule (Ультіма Тулі), який вважається найбільш віддаленим об'єктом Сонячної системи.