RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Вчені знайшли порятунок для фанатів "Ігри престолів"

Вчені довели, що точкове стирання пам'яті можливо, а це, в свою чергу, може допомогти фанатам серіалу "Гра престолів" видалити зі своєї пам'яті кінцівку, що несподобалася.

Про це повідомляє видання Science Daily.

Таке дослідження провели методом експериментів на гризунах. Так, одним із центрів зберігання спогадів в людському мозку вважається гіпокамп. А точкова стимуляція гіпокампа здатна придушити негативні спогади.

Гіпокамп - невелика структура складається з кількох субрегіонів, які координуються між собою для управління пам'яттю. Згідно з новим дослідженням нейробіологів з Бостонського університету, стимуляція певних областей гіпокампу може стати ключем до управління спогадами.

"Використовуючи методи оптогенетики, автори роботи визначили, які саме клітини гіпокампу активуються у самців мишей при формуванні пам'яті про позитивний, нейтральний і негативний досвід. Потім вчені подіяли на ці клітини світлом і штучно викликали певні спогади", - йдеться в повідомленні.

Дослідження показало, що різні частини гіпокампу грають різні ролі в управлінні пам'яттю. Активація клітин, розташованих на його верхівці, усуває травму від поганих спогадів, працюючи як аналог експозиційної терапії. Однак вплив на нижню частину викликав тривалі напади тривоги і страху.

На думку авторів роботи, прицільний вплив на окремі області гіпокампу може стати перспективним методом лікування підвищеної тривожності і посттравматичного стресового розладу. Ця методика може також поліпшити когнітивні здібності.

Відомо, що мозок людини і миші помітно відрізняються. Це означає, що до маніпулювання спогадами у людини ще далеко. Проте, штучна активація або пригнічення спогадів вже не здаються науковою фантастикою.

Виходячи з цього, фанати "Гри престолів" незабаром зможуть скористатися даним методом, щоб забути кінцівку серіалу. Нагадаємо, його шанувальники дуже болісно сприйняли фінальний сезон, і навіть писали петицію, щоб перезняли серії.

Як повідомляв "Лайм", 19 травня канал HBO показав вже 6 серію 8 сезону "Ігри престолів".