RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні ввели нову схему лікування однієї з найнебезпечніших хвороб

Міністерство охорони здоров'я України (МОЗ) затвердило новий клінічний протокол лікування і профілактики ВІЛ-інфекції.

Про це повідомляється на сайті відомства.

"Це новітні рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я, які також включають аспект суспільного здоров'я. Відтепер кожен, хто живе з ВІЛ, в незалежності від кількості вірусу в крові, має право отримувати безкоштовне лікування довічно", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що на нові стандарти лікування ВІЛ Україна офіційно переходить першою з усіх країн Східної Європи і Центральної Азії.

"Відтепер лікування інфекції стане не тільки ефективним, зручним, але і економічно доступним. За новим підходом, в якості основної схеми лікування буде використовуватися препарат з долутегравіром. З цим діючою речовиною був розроблений комбінований препарат, який виробляють 9 компаній. Завдяки цьому вартість однієї дози препарату стала дешевше в 6 разів і в даний час для України коштує 5 грн 40 копійок ", - сказано в повідомленні.

Новий протокол передбачає, що діагностування ВІЛ відтепер можливо тільки 2 швидкими тестами різних виробників. Це дозволить поставити людину на облік швидше, а значить, швидше розпочати лікування ВІЛ-інфекції. Крім цього, новий протокол дозволяє використовувати антиретровірусну терапію для доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції.

"Головна інновація нового протоколу - введення підходу громадського здоров'я для лікування і профілактики ВІЛ. Він передбачає, що медичні послуги по виявленню, профілактиці і лікуванню ВІЛ надаватися комплексно. Підходи будуть спрощені і стандартизовані, а доступ українців до якісних медичних послуг покращиться", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в МОЗ розкрили правду про "безпеки" кальяну.