RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Археологи виявили дивовижну знахідку під Запоріжжям: опубліковано фото

Археологи виявили на Мамай-горі в Запорізькій області дивовижну знахідку - поховання скіфського воїна, яке не було розграбовано.

Про це йдеться на сторінці експедиції "Мамай-гора" в Facebook.

Так, у середині липня вчені в західному секторі курганного поля Мамай-гори помітили невеликий пагорб висотою близько 0,15 м і вирішили його перевірити. Там виявився рів з залишками кісток тварин і дрібними уламками амфор - ознаки поминальної тризни, характерної для скіфів та інших стародавніх культур. Далі в ході розкопок виявили два скіфських поховання.

Відзначається, що археологи виявили скелет юнака віком 18-20 років, який був вершником, про що свідчить інвентар, який "супроводжував" його в загробному житті. Крім того, він любив прикраси - в районі шиї і голови були намиста з склопасти, підвіски із зубів благородного оленя, золота сережка і золота підвіска з крейдяною вставкою.

Друге поховання, значно більше за розмірами, було розграбовано.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Вчені підкреслили, що докладно про свою знахідку оголосили тільки зараз, так як до цього проводилися експертизи. Знахідка важлива ще й тим, що вказує на зародження скіфського могильника на Мамай-Горі в VI ст. до н.е. (Абсолютна більшість досліджених пам'яток скіфської доби тут датуються IV-III ст. до н. е.).

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Чернігові археологи виявили давньоруське поховання і стародавні будівлі навпроти Центрального ринку.