RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Вчені заявили про невідомий раніше різновид гігантських динозаврів: як вони виглядали

У Таїланді відкрили новий вид гігантського хижого динозавра, який отримав назву Siamraptor suwati.

Про це повідомляє "Naked Scienсe".

Відомо, що цей динозавр належить до роду кархародонтозавра. Ці динозаври були поширеною і успішною групою великих хижих динозаврів в юрському і крейдяному періодах, а також важливими членами екосистем на декількох континентах. Разом зі спинозавровими вони були найбільшими хижаками у той час.

Однак раніше вчених збивало з пантелику, що з раннього крейдяного періоду в Азії не знайшли жодного повного скелета цієї рептилії. Найбільшу кількість останків виявили з баррема (127-121 мільйон років тому) до турона (93-89 мільйонів років тому). Потім їх місце зайняли менші в розмірах абелізавріди у Гондвані і тираннозаврид з Північній Америці і Азії.

Скам'янілі частини Siamraptor suwati, зібрані вченими.

У новому дослідженні палеонтологи з Таїланду описали викопний матеріал з геологічної формації Хок-Круат у Хораті, що датується раннім крейдяним періодом. Скам'янілості включали останки черепа, хребта, кінцівок і стегон щонайменше чотирьох окремих динозаврів. Морфологічне порівняння з відомими видами привело авторів роботи до ідентифікації цих останків, які належать до раніше невідомого роду і виду кархародонтозавра, який вони назвали Siamraptor suwati.

Як повідомляв "Апостроф", американські вчені під час своїх досліджень останків вимерлих динозаврів і порід реконструювали останні дні їх життя.