RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Вчені показали багатоголову істоту, якій близько мільярда років: відео

19 жовтня у зоопарку Парижа представлять організм, що має 720 статей і здатний до регенерації через дві хвилини.

Про це повідомляє Reuters.

Створіння назвали blob (кропля) — на честь американського фільму жахів 1958 року "The Blob". На вигляд воно схоже на гриб жовтого кольору, але поводиться як тварина.

Вражає, що у blob немає мозку, рота, шлунка чи очей, але воно здатне виявити їжу та перетравити її. Також організм може рухатися, хоча немає ніг чи крил. Якщо створіння розрізати, то воно відновиться приблизно за 2 хвилини.

Директор Національного музею природознавства у Парижі Бруно Девід зазначив, що blob — є однією із загадок природи.

"Воно дивує, бо не має мозку, але може навчатися. Якщо з’єднати дві такі істоти, одна може передати іншій свої знання", — сказав Девід.

На латині ця одноклітинна істота називається Physarum polycephalum, або "багатоголовий слиз". Це не рослинп, не тварина і не грибок. Вважається, що йому близько мільярда років. Вперше blob виявила в травні 1973 року мешканка Техасу, побачивши на задньому дворі якусь незрозумілу жовту краплю, яка швидко збільшувалася в розмірах.

Багатоголовий слиз може навчитися ігнорувати шкідливі речовини, шукати найкоротший шлях з лабіринту і передбачити зміни в навколишньому середовищі. У природі його зустрічали в європейських лісах. Найкраща температура для існування слизу - від +19 до +25 градусів.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Нової Зеландії, які займаються складанням каталогу флори і фауни озера Лох-Несс, допускають, що місцеве чудовисько - це гігантський морський вугор.