RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Астрономи виявили "космічного Йєті", якому мільярди років: опубліковано фото

Вчені знайшли сліди величезної галактики віком в 12,5 мільярда років.

Про це повідомляє "Naked Science".

Команда астрономів з Массачусетського університету в Амхерсті змогла вперше спостерігати такий об'єкт. Для цієї роботи астрономи використовували Атакамскій велику решітку міліметрового діапазону, масив з 66 радіотелескопів, розташованих в горах Чилі. У нових спостереженнях з високою чутливістю вчені помітили слабкий світиться згусток.

Вчені називали подібні об'єкти "космічним Йеті". Вони довгий час були науковим фольклором, бо астрономам не вдавалося знайти жодних доказів їх існування.

"Це було дуже таємниче. Світло, здавалося, не був пов'язаний ні з однією відомою галактикою взагалі. Коли я побачила, що ця галактика невидима на будь-який інший довжині хвилі, я дуже зраділа, оскільки це означало, що вона, ймовірно, дійсно знаходиться дуже далеко і прихована за хмарами пилу ", - говорить один з авторів дослідження Крістіна Вільямс з Університету Арізони.

Дослідники підрахували, що сигнал від цієї галактики йшов до Землі 12,5 мільярда років. Це означає, що ми дивимося на "живу копалину". Цей об'єкт має вік всього на мільярд років менше, ніж Всесвіт. Вчені вважають, що спостережуване випромінювання викликане тепловим світінням частинок пилу, які ефективно приховують весь світло, що випромінюється зірками всередині галактики - "монстра".

Як повідомляв "Апостроф", вчені виявили на фото спіральну галактику, яка схожа на "портал в інший вимір".