RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Вчені показали "танець" супутників Нептуна: неймовірне відео

У мережі з'явилося вражаюче відео супутників Нептуна, які знаходяться в украй незвичайному резонансі, що нагадує танець.

Відповідне відео оприлюднило американське космічне агентство NASA.

Наяда і Таласса, супутники Нептуна, - два невеликих тіла витягнутої форми з довжиною близько сотні кілометрів. Вони знаходяться близько до Нептуна, і обертаються навколо нього дуже швидко: Таласса за 7.5 годин, Наяда - трохи більше семи годин. Для найближчих до Нептуна лун це досить типово: їх відомо п'ять, їх періоди обертання складають від 7 до 13 годин. Є припущення, що це залишки одного супутника, який зруйнувався після того, як Нептун захопив Тритон - свій найбільший супутник, що перевершує за розмірами Плутон.

Наяда рухається на орбіті, нахиленій по відношенню до площини екватора Нептуна на 4.5 градуси.

Наяда і Таласса регулярно зближуються, мінімальна відстань між ними в такі моменти становить всього 3540 кілометрів. Але супутники Нептуна не зіштовхуються. Зближуючись, вони виконують серію коливальних рухів, завдяки яким їх орбіти не перетинаються. Саме ці рухи і вдалося зняти на відео вченим. Астрономи назвали цей феномен "танцем уникнення".

Як говорить один з авторів відкриття Марина Брозовіч (Marina Brozovic) з JPL, хоча астрономам відомо безліч випадків орбітального резонансу, нептуніанскій на сьогоднішній день - найхимерніший.

Зазначимо, що Нептун - восьма планета Сонячної системи. Це крижаний гігант, приблизно уп'ятеро менше Юпітера. За сучасними даними, у нього 14 супутників, більшість з них - маленькі.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв про те, що вчені знайшли найменшу карликову планету.