RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю написів на стародавніх вавилонських табличках

Вчені розгадали таємницю написів на вавилонських табличках, які відносяться до старовавилонського періоду і датуються не пізніше 1730 до н.е. Їх намагалися розшифрувати ще з минулого століття.

Про це повідомляє National Public Radio.

У 1940-х роках учений Мері Хассі припустила, що на табличках були рецепти, але її версію спростували. Тоді фахівці зійшлися на думці, що дані написи - це медичні тексти.

Зараз же вдалося встановити, що одна з табличок точно представляла собою кулінарну книгу, в якій було розписано близько 25 рецептів, у числі яких вегетаріанський "пивний хліб", а також велика різноманітність бульйонів і рагу. Вчені вважають, що останні були найбільш затребувані жителями Месопотамії і часто базувалися на пиві.

Крім того, дослідники навіть провели експеримент, створивши три страви за знайденими давніми рецептами. Вони відзначили, що традиції древньої кухні дозволили прижитися багатьом інгредієнтам, які на сьогоднішній день широко використовуються в національних кухнях всього світу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені відтворили зовнішність жінки-шамана, яка жила на території Швеції 7 тис. років тому, в епоху мезоліту.