RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Що відбувається з магнітним полем Землі під час сонячної бурі: аудіозапис "пісні"

Вчені виявили, що сонячна буря здатна змінювати простір під магнітним полем Землі і саме таким чином впливає на жителів планети.

Про це повідомляє Європейське космічне агентство з посиланням на дані апарату Cluster.

"Відкриття може допомогти знайти способи пом'якшити потенційний нищівний вплив", - зазначили вчені.

Вони уточнили, що Сонце постійно випромінює потік заряджених частинок - "сонячний вітер", при цьому Земля захищена від нього магнітним полем, яке не дозволяє частинкам проникати в атмосферу.

При цьому вибухи на поверхні зірки можуть створити величезні хмари заряджених частинок і радіації, і якщо вони попрямують до Землі, то удар може вивести з ладу супутникові системи, викликати знеструмлення і вплинути на системи GPS, що обійдеться в трильйони доларів збитків.

Вчені уточнили, що "розуміння того, що відбувається під час ударів сонячної бурі, може допомогти розробити стратегію щодо пом'якшення наслідків".

Cluster з 2001 до 2005 року фіксував шість сонячних бурь і записав магнітні хвилі в тих місцях, де частинки з Сонця стикалися із Землею. Хвилі були переведені в частоти, які люди здатні чути, а отриманий запис був опублікований у відкритому доступі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені NASA зафіксували потужний термоядерний вибух в космосі, який вдалося відстежити завдяки рентгенівському випромінюванню.