RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

До Землі наблизився невідомий раніше гігантський астероїд

До Землі наближається гігантський астероїд, розмірами з метеорит, який упав у російському Челябінську 15 лютого 2013 року.

Про це повідомляє прес-служба "Роскосмосу".

Астероїд виявили на початку листопада російські засоби спостереження. 8 листопада підтвердження цьому отримали в обсерваторіях Great Shefford (Великобританія) і Astronomical Research Observatory, Westfield (США).

Фахівці Астрономічного наукового центру встановили, що небесне тіло зближується із Землею і знаходиться на геліоцентричній орбіті з періодом обертання 2,89 року. Його поперечний розмір оцінюється в 10-15 м, що можна порівняти з метеоритом, що впав в районі Челябінська.

Тим часом астрофізик, доктор фізико-математичних наук, провідний науковий співробітник Національного дослідного інституту ядерної фізики МДУ Олександр Панов заявив, що астероїд не становить серйозної небезпеки.

15 лютого 2013 року на Челябінську область впав метеоритний дощ. О 09:20 за місцевим часом в небі, в 30-50 км від Землі, вибухнув метеорит. Ударна хвиля вибила вікна в будинках, лікарнях, дитячих садах, школах. Полопалися вітрини магазинів. Осколки метеорита пошкодили будівлі. У лікарні з порізами та забоями звернулися понад тисяча осіб, частина з них була госпіталізована у важкому стані. За розповідями жителів, на небі спочатку з'явився слід, немов від реактивного літака, а потім стався вибух і "засяяло сонце".

Як повідомляв "Апостроф" раніше, 25 жовтня українці онлайн спостерігали, як потенційно небезпечний астероїд пролітав біля Землі.