RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Астрономи виявили незвичайні чорні діри: опубліковано фото

Вчені виявили в галактиці величезну чорну діру, яка виявилася системою з двох дірок.

Про це повідомляють вчені в статті в журналі Astronomy & Astrophysics.

Таку знахідку зробили фахівці в гігантській ультраяскравій галактиці NGC 6240, яка знаходиться від нас в 300 мільйонах світлових років. Ще в 1980-х астрономи з'ясували, що вона є продуктом злиття двох систем поменше і містить відразу дві надмасивні чорні діри в своєму активному центрі.

Однак вчений Вольфрам Колачни і його колеги з Геттінгенського університету виявили, що одна з цих чорних дір, є подвійною системою. Таким чином NGC 6240 включає відразу три надмасивні чорні діри.

Для спостережень використовувався спектрограф MUSE, встановлений на працюючому в Чилі європейському телескопі VLT. Були отримані знімки центру NGC 6240 з високою роздільною здатністю, на яких вчені розгледіли три інфрачервоних джерела: акрецируючі диски матерії, що падає в надра трьох чорних дір. Одна з них не виявляє високу активність, поглинаючи досить помірні кількості речовини, тому до цих пір залишалася непоміченою астрономами.

Тепер, крім "північній" дірки N з масою близько 360 мільйонів мас Сонця, в NGC 6240 відомі дві "південні" - S1 масою в 710 мільйонів сонць і S2, яка набирає "всього лише" 90 мільйонів сонць. Для порівняння, надмасивна чорна діра в центрі нашої Галактики має масу близько 4,3 мільйона сонячних мас.

Всі ці велетні вміщаються на просторі діаметром менше 1000 парсек (3200 світлових років), зближуючись між собою повільною спіраллю. N відокремлює від "південних" сусідів 900 парсек, а S1 від S2 - 198 парсек (645 світлових років). Пара S1 і S2 робить повний оборот по своїй орбіті за чотири-п'ять мільйонів років.

"Така щільна система трьох надмасивних чорних дір досі не спостерігалася ніде у Всесвіті. Цей приклад показує одночасне злиття трьох галактик і їх центральних чорних дір", - заявили автори знахідки.

Справді, схожа потрійна система була відкрита не так давно, в галактиці SDSS J084905.51 + 111447.2, однак там чорні діри відокремлюють на порядок більш далекі відстані. Схоже, NGC 6240 знаходиться на більш пізніх стадіях злиття.

Як повідомляв "Апостроф", вчені NASA зафіксували потужний термоядерний вибух в космосі, який вдалося відстежити завдяки рентгенівському випромінюванню.