RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Археологи знайшли в Мексиці унікальні фрески невідомої цивілізації: фото

Археологи провели розкопки в Мексиці і знайшли фрагменти яскравих барвистих фресок, які були виготовлені задовго до появи ацтеків.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Reuters.

Дослідження зробили вчені з Бостонського університету. Вони проводили роботи в древньому місті Теотиуакане, де і виявили знахідку.

Фрагменти доацтекських фресок були виявлені на околиці стародавнього мегаполісу, там, де повинні були проживати найбідніші городяни. Саме тому розкіш фресок вразила дослідників.

Вченим довелося збирати артефакти буквально по шматочках. В результаті дослідники виявили барвисті зображення квітів і птахів. Крім того, вони відшукали майстерно вирізану кам'яну маску і шматочки обробленого нефриту.

Археологи вважають, що знахідки вказують на високий рівень життя в Теотиуакане. До слова, це місто було найбільшим в Америці. За оцінками дослідників, свого часу воно входило до шістки найбільших міст світу.

Виявлені археологами фрески доводять, що мегаполіс процвітав приблизно з 100 року до н.е. до 550 року н.е. У ньому було безліч кам'яних багатоквартирних будинків. У період розквіту в Теотиуакане проживало понад 100 тисяч осіб. Повсякденне життя більшості з них було набагато кращим, ніж у їхніх сучасників в Стародавньому Єгипті або Римі, де життям насолоджувалася лише еліта.

Ще одним відкриттям команди археологів стала майстерня з виробництва виробів з обсидіану. Дослідження показало, що вона була досить великою. За найскромнішими оцінками за час її існування місцеві майстри виготовили до 200 тисяч обсидіанових лез.

Ймовірно, цей район був ремісничим. І це ще один аргумент на користь гіпотези про високий рівень життя в мегаполісі. Вважається, що Теотиуакане був покинутий в VII столітті, а точна причина, по якій його залишили жителі, до сих пір не встановлена.

Існують гіпотези про іноземне вторгнення, епідемії якоїсь хвороби і зміну клімату. Відомо, що ацтеки прийшли в це місто, коли воно вже було зруйноване і простояло безлюдним кілька століть. Свої споруди вони зводили на руїнах, що залишилися з часів більш давньої цивілізації.

Як повідомляв "Апостроф", археологи виявили дивовижну знахідку в Помпеях - фреску з зображенням гладіаторських боїв.