RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю загибелі стародавнього предка людини

Стало відомо, чому вимерли представники виду Homo erectus, які прожили 1,8 мільйона років - це в шість разів довше, ніж тривалість існування Homo sapiens.

Про це повідомляє Nature.

На початку 1930-х років нідерландські антропологи знайшли в мулі поблизу берегів річки Соло на індонезійському острові Ява більше 25 000 скам'янілостей, включаючи 12 черепів і 2 ножні кістки далеких предків людини Homo erectus.

Вид існував протягом майже 2 мільйонів років і поширився Африкою і Азією, однак згодом загадково вимер. Чому і коли саме це сталося, було загадкою для вчених.

Точна дата загибелі Homo erectus довгий час була невідомою. Вчені лише припускали, що вимирання, ймовірно, сталося 550000-27000 років тому. Однак авторам нового дослідження вдалося встановити ближчу дату.

Дослідивши річний мул, вчені з'ясували, що знайдені в Індонезії представники виду Homo Erectus масово померли загадковою смертю в період від: 117 000 до 108000 років тому.

Більш того, вони, ймовірно, загинули одночасно. А вже після смерті фрагменти скелетів змило повінню в затоку річки. Вчені вважають, що причиною загибелі представників виду можуть бути кліматичні зміни. Приблизно 120000 - 110000 років тому світ зазнав серйозних змін.

Внаслідок цього острів Ява став більш вологим, а клімат - більш тропічним. Можливо, Homo erectus було складно пристосуватися до змін.

"Загибель Homo erectus на Яві збігається з поширенням дощових лісів, тому мінливі умови, ймовірно, сприяли їхньому знищенню", - зазначив Расселл Чіохон, один з авторів нового дослідження, в коментарі Business Insider.

За його словами, поява тропічних лісів могла створити складності для виживання представників лісової фауни, на яких Homo erectus любили полювати, і привести до харчової незахищеності предків людей.

"Вони, можливо, не могли знайти тієї їжі, до якої звикли, або були уразливими для хижаків, що мешкають в тропічному лісі", - вважає Чіохон.

Підтверджує теорію те, що на місці, де були знайдені останні помічені Homo erectus, були і кістки різноманітних тварин на зразок слонів, оленів і великої рогатої худоби. Вони жили і померли одночасно з предками людей.

Нове дослідження підтверджує статус Homo erectus як одного з найбільш довгоживучих видів. Вони жили протягом 1,8 мільйона років - це в шість разів більше, ніж Homo sapiens.

Однак автори праці відзначають, що знайдені на Яві останки Homo erectus розповідають про вік останньої появи виду, а не кінцеву дату його вимирання.

"Невеликі групи Homo erectus, можливо, прожили довше, але не залишили докази цього у вигляді скам'янілостей", - зазначає Чіохон.

Примітно проте, що знахідка може дати відповідь не тільки на питання, коли могли загинути Homo erectus, але і на те, як саме вони жили і з якими видами схрещувалися.

"Наше дослідження доводить, що Homo erectus не прожити досить довго, щоб співіснувати з сучасними людьми на Яві", - розповідає Чіохон.

Як повідомляв "Апостроф", група вчених з Дніпра завершила дослідження північного боку Аннівського родовища в Кривому Розі, де розташовані стародавні скіфські кургани.