RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

У космосі знайшли зірку-"вампіра", яка поглинає "сусіда"

Орбітальний телескоп "Кеплер" NASA виявив зірку, яка нахабно краде речовину свого сателіта - іншої зірки, яка формує з нею подвійну систему.

Про це повідомили самі вчені, які і виявили це злосусідство.

За їхньою інформацією, система складається з білого карлика і коричневого карлика, який обертається навколо першого на відстані близько 400 000 км, тобто приблизно на такій же відстані, як від Землі до Місяця.

"Вони настільки близько, що сильна гравітація білого карлика знімає матеріал з коричневого карлика, висмоктуючи його суть, як вампір. Відзнятий матеріал утворює диск, який спірально спрямований на білого карлика (відомий як аккреційний диск)", - йдеться в повідомленні.

Явище, про яке йде мова, астрономи виявили випадково, переглядаючи архів, знятий "Кеплером", коли система була найбільш яскравою.

Як зазначається, такий тип системи є відносно рідкісним, їх відомо всього близько 100.

Як повідомляв "Апостроф", раніше астрономи відкрили незвичайну планету гігантських розмірів, існування якої за сучасними теоріями неможливе, оскільки вона в сотні разів більше материнської зірки.

Також дослідники з США заявили, що одна з найяскравіших зірок на небі - Бетельгейзе - готова в будь-який момент вибухнути і стати надновою.