RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Ми можемо туди повернутися: вчені розробили неймовірно детальну карту Місяця

Перший докладний план поверхні супутника Землі з деталізацією в масштабі 1 до 5 000 000 опубліковано онлайн.

Про це повідомляє видання Naked Science.

"Єдину геологічну карту Місяця" створили фахівці з Наукового центру астрогеології Геологічної служби США (USGS) спільно з інженерами NASA.

Для створення карти були використані знімки Місяця, зроблені космічними апаратами NASA Lunar Orbiter, за часів програми "Аполлон" - з 1961 по 1975 рік. Додатково враховувалася оновлена інформація зі супутникових телескопів, зокрема, нові дані по приекваторіального областям Місяця отримали за допомогою японського апарату "Кагуя", запущеного в 2007 році.

До мапі додається універсальне стратиграфічний опис Місяця, в якому визначена структура і вік її гірських порід.

"Ця карта стала вершиною багаторічного проекту. Вона надає життєво необхідні дані для наукових досліджень майбутнього, пов'язуючи вивчення конкретних локацій на Місяці з іншою частиною поверхні", - стверджує її провідний автор Корі Фортецца.

Творці карти стверджують, що їхня робота надзвичайно важлива для реалізації планів по колонізації Місяця в найближчому майбутньому.

"Люди завжди були зачаровані Місяцем і думкою про те, що ми могли б [на неї] повернутися. Чудесно бачити, що USGS створює ресурс, який може допомогти NASA при плануванні [місячних] місій в майбутньому", - зауважив екс-астронавт NASA і нинішній директор геологічної служби Джим Рейлі.

Як повідомляв "Апостроф", США в рамках програми "Артеміда" планують побудувати на Місяці довготривалу базу, а також підготують людини до польоту на Марс.