RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Кишіло динозаврами: вчені назвали найнебезпечніше місце на Землі за всю історію, фото

Вчені виявили в крейдяних скелях Кем Кем на південному сході Марокко скам'янілості стародавніх хребетних та прийшли до висновку, що це було найнебезпечніше місце на Землі.

Про це повідомляється в журналі ZooKeys.

За словами авторів дослідження, їх робота "дає докладне уявлення про епоху динозаврів в Африці".

Близько 100 мільйонів років тому цей район, який зараз є пустелею, був зовсім іншим. Тут була розгалужена річкова система, населена великою кількістю як водних, так і наземних тварин.

Серед іншого тут було знайдено скам'янілості трьох найбільших хижих динозаврів, відомих палеонтологам: восьмиметрового кархародонтозавра, довжина зубів якого становила 20 сантиметрів, дельтадромеуса, який відрізнявся незвично тонкими задніми кінцівками, а також кількох гігантських птерозаврів.

Судячи з усього, це місце кишіло різноманітними хижаками.

"Можливо, це було найнебезпечніше місце в історії Землі", - сказав провідний автор дослідження Нізар Ібрагім.

Більшість тутешніх рептилій харчувалися рибою - в основному величезними протоптерами та целакантами, які водилися там у великій кількості.

Тодішні целаканти були в чотири-п'ять разів більшими за нинішніх целакантоподібних риб латимерій, виростаючи до восьми-дев'яти метрів у довжину.

Щоб вивчити фауну "найнебезпечнішого місця на Землі", вчені зібрали величезні обсяги даних з палеонтологічних музеїв в різних куточках Землі. Цей огляд став наймасштабнішим дослідженням скам'янілостей хребетних Сахари з 1936 року, коли монографію на цю тему опублікував німецький вчений Ернст фон Райхенбах.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені показали, як виглядає всередині яйце динозавра.