RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Археологи заявили про сенсаційні знахідки часів Золотої Орди: фото

У російському місті Астрахань археологи виявили унікальні артефакти часів Золотої Орди.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ресурс 7plustv.ru.

Такі знахідки знайшли під час археологічних робіт перед будівництвом газопроводу. З їх допомогою стало більше відомо про середньовічне місто Сарай-Бату.

ході досліджень нами отримано колосальний обсяг наукової інформації, яка раніше була недоступною для вчених. Ця інформація дозволяє по-новому поглянути на багато процесів розвитку, що відбувалися в столиці Золотої Орди в 14-15 століттях", - сказав керівник наукової групи Євген Пігарєв.

Раніше вважалося, що під сучасним селом Селітренне Астраханській області знаходяться культурні шари 13 століття. Через це вчені думали, що Селітренне городище - це перша столиця Золотої Орди - місто Сарай-Бату.

Але завдяки новим знайденим артефактам можна припускати, що Селітренне знаходиться на місці міста Сарай ал-Джедід (Новий Палац).

Раніше дослідники вважали, що Сарай-Бату розташований в Астраханській області, а Сарай ал-Джедід - у Волгоградській. Але суперечки серед вчених не припиняються досі.

Однак зараз вчені більше схиляються до версії, що на місці Царевського городища у Волгоградській області знаходилося місто Гюлістан, а на місці Селітренного городища в Астраханській області - Сарай ал-Джедід. Дану версію також підтверджують розкопки, які проводилися останні кілька років.

Як повідомляв "Апостроф", під час розкопок в районі німецького міста Шенінг археологи знайшли майже цілий скелет європейського прямобивневого лісового слона, який жив тут близько 300 тисяч років тому.