RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

У біблійному місті археологи розкопали "божественний скіпетр": фото

Археологи з Єврейського університету в Єрусалимі під час розкопок на місці стародавнього ханаанського храму в місті Лахиш виявили бронзовий скіпетр, покритий зверху шаром срібла. Вчені вважають, що це перший відомий науці фрагмент однієї з тих "божественних статуй" в натуральну величину, про які згадується в Біблії та інших древніх текстах.

Про це повідомляє Haaretz.

Відкриття було зроблено в біблійному місті Лахиш, побудованому на Іудейській рівнині. При розкопках ханаанського храму археологи виявили бронзовий скіпетр віком близько 3200 років. Зверху, але тільки з одного боку, він покритий найтоншим листом з срібла.

Вчені вважають, що цей скіпетр може стати першим археологічним свідченням того, що в Леванте були "божественні статуї" в натуральну величину. До цього часу ні самих статуй, ні їх фрагментів ніхто не знаходив.

За словами професора Йоссі Гарфінкеля, саме тому дане відкриття є єдиним у своєму роді. Він вважає, що скіпетр - це все, що залишилося від великої статуї бога, який прикрашав храм в давнину.

Артефакт був виявлений в місці, яке вважалося "святая святих" в ханаанському храмі. Про "божественні статуї" науці відомо з месопотамських текстів. У них йдеться про те, що такі скульптури встановлювали у відокремленій частині храму. У цих текстах є і опис скіпетрів, які боги тримали в руках. Знахідка в точності їм відповідає.

Відомості про "божественні скульптури" в натуральну величину є не тільки в текстах. Так, в Ніневії, столиці Нової Ассирії, раніше був знайдений кам'яний барельєф. На ньому зображені солдати, який грабують храм в Леванте. Вони виносять з будинку якраз таку статую.

Раніше на Кіпрі були виявлені досить великі металеві "скульптури божественного походження" висотою 36 і 56 сантиметрів. Але в Леванте ніколи не знаходили навіть скульптур такого, відносно невеликого розміру. Довжина скіпетра трохи перевищує 11 сантиметрів, а його ширина становить чотири сантиметри. Вчені помітили, що зовні він нагадує сучасний шпатель. Однак про те, що це не робочий інструмент, кажуть вигравірувані на ньому загадкові символи.

"Значення цього складного зображення мені поки не ясно, - зізнається Гарфінкель. - Іноді мені здається, що гравюра на скіпетрі нагадує фігуру людини з великою головою, двома діагональними розкинутими руками і схематично зображеними торсом і ногами. Можливо, ця форма взагалі не має ніякого смислового значення, але є якийсь астрономічний або магічний символ ".

На його думку, цей артефакт є тим, який Біблія називає "божественним скіпетром". Наприклад, такий скіпетр згадується в розповідях про чудеса, творені з його допомогою Мойсеєм. Відкритим поки що залишається питання про те, чому до цього часу не знайдено статуї богів в натуральну величину. Адже вони, судячи з усього, прикрашали храми по всьому регіону.

"Ці статуї могли бути зроблені з дерева або інших швидкопсувних матеріалів, - припускає Гарфінкель. - Можливо, вони були прикрашені дорогоцінними металами і камінням і спокушали злодіїв: в той час нерідко грабували храми і гробниці, це не плід сучасного суспільства".

До речі, поруч зі скіпетром археологи виявили дві маленькі статуетки деяких божественних істот. Можливо, ці фігурки зображували бога Ваала. Крім того, в районі храму було розкопано бронзову зброю, золоті сережки, золотий дріт і багато намист.

Нагадаємо, раніше в Україні археологи розкопали фігурку міфічної істоти - фігурку грифона, яка була вирізана з кістки в XI-XII столітті.