RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю стародавньої споруди неподалік від Стоунхенджу: фото

Неподалік від знаменитого Стоунхеджу британські вчені виявили ще один доісторичний пам'ятник.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання The Guardian.

Знахідка - це монументальне будова з земляних валів і ям, що йдуть глибоко в землю. Вони знаходяться біля Стіни Даррінгтон, яка розташована поблизу Стоунхеджу.

Вчені виявили близько 90 кам'яних блоків, довжина кожного становить 4,5 метра. Ці камені розставлені в формі букви "С" і можуть бути як частиною комплексу Стоунхендж, так і окремою релігійною спорудою.

Глава археологічної експедиції і професор Вінсент Гаффні вважає, що ці місця все ж пов'язані.

"Те, що ми бачимо, це два потужних пам'ятника з їх територіями. Ми припускаємо, що Стоунхендж з його стоячими камінням був місцем для вшанування мертвих, Даррінгтон - був місцем для вшанування живих", - зазначив він.

Дослідники встановили, що раніше "стіну" оточували ями діаметрів в 10 метрів, які спускалмся на глибину у п'ять метрів. Самій "стіні" вже 4 500 років, що робить знахідку більш цікавою. Примітивними знаряддями копати такі ями тисячі років тому було досить важко.

На думку археологів, ями служили кордоном священного ділянки. Можливо в них містилися якісь предмети, стовбури дерев, або кам'яні стовпи під час церемоній.

Зараз же знайшли 20 ям, так як частина ділянки заблокована будівництвом.

Як повідомляв "Апостроф", в Польщі було виявлено стародавню споруду типу Стоунхенджу віком понад 6 800 років. Археологи стверджують, що люди епохи неоліту використовували цей ритуальний об'єкт протягом 200-250 років, причому кожні кілька десятків років у нього з'являлися нові функції.