RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

Всі новини

Археологи розкопали древнє загублене місто - вже знайдено розкішний палац

Турецькі археологи відновили розкопки на кордоні Сирії та Туреччини в містечку під назвою Ойлум Хойюк. Вони вже виявили залишки стародавніх споруд, які, ймовірно, були частиною легендарного загубленого міста-держави.

Про це повідомляє Daily Sabah.

Розкопки в південно-східній Анатолії проводить команда з 20 осіб, включаючи шістьох вчених. Перші польові роботи були проведені тут ще близько 30 років тому. Новими розкопками керує професор Атілла Енгін з Університету Газіантепа.

Вчені в основному досліджують шари, що відносяться до залізного і бронзового віків. В результаті було виявлено монументальну структура. Її аналіз показав, що це, ймовірно, був великий і розкішний палац. Тут же було виявлено відбитки царських печаток і дві глиняні клинописні таблички, які ще належить розшифрувати.

"Все це не залишило місця для сумнівів в тому, що Ойлум Хойюк був великим і важливим адміністративним центром стародавнього царства, щонайменше, в бронзовому столітті, - каже Енгін. - Відкриття монументальних споруд, таких як палац, і письмових документів поступово перетворює Ойлум Хойюк в дуже важливе в історії даного регіону місце ".

Це місто було розташоване досить зручно. По суті, це був міжрегіональний пункт, де перетиналося безліч торгових шляхів. Саме тут закінчується Анатолійське плато і починається Сирійська рівнина.

Вчені вважають, що Ойлум Хойюк - це загублене місто-держава, згадки про яке зустрічаються в багатьох письмових джерелах. Причому всюди його називають по-різному. Наприклад, в одних клинописних табличках згадується велике місто Уліс (Улісс), яке процвітало близько 3000 року до нашої ери. А в хетських і єгипетських документах 2000 року до нашої ери це ж місто називається Куільзіла і Укулзат.

З цього випливає, що це було місто-держава, столиця могутнього царства. Тепер вчені планують повторно вивчити артефакти, які знаходили тут протягом останніх десятиліть. Можливо, це дозволить пролити нове світло на історію загубленого міста.

Як повідомляв "Апостроф", археологи, які проводять розкопки біля нової будівлі посольства США в Єрусалимі, в районі потоку, виявили величезний адміністративний комплекс часів Іудейського царства. Знахідка є виключною як з точки зору її розмірів, так і з точки зору архітектурного стилю знайдених споруд.