RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Археологи розкопали античне місто під Одесою - знахідки вразили всіх

Археологи виявили вулицю найдавнішого міста на території України - Тіри - в 84 кілометрах від Одеси.

Про це повідомляє УСІ.

Експедиція розгорнула роботу поруч з територією і частково всередині Аккерманської фортеці - і знахідок довго чекати не довелося.

За словами доктора історичних наук Андрія Красножона, є кладка, структура якої дає підставу припускати, що вона антична - і це вулиця римського періоду.

"Це одна з центральних вулиць міста, або, у всякому разі, одна з основних. Всього таких вулиць до нинішнього часу було знайдено 3", - сказав він.

Під час розкопок уже знайшли безліч осколок амфор, на деяких збереглися малюнки. Однією з головних знахідок стала цілісна амфора часів Османської імперії.

Також про римський період нагадують і стародавні монети, які знаходять по кілька штук щодня за допомогою металошукача. На одній зі свіжих знахідок легко розібрати напис - Тіра.

Археологи кажуть, що ця експедиція може дати нові топографічні дані про стародавнє місто, всі знахідки будуть передані до місцевого музею.

Як повідомляв "Апостроф", раніше міжнародна група археологів за допомогою технології дистанційного сканування місцевості виявила під землею в Ірландії залишки масштабного культового комплексу, побудованого в доісторичні часи.