RU  UA  EN

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

4 жовтня

Всі новини

Археологи знайшли в Криму кам'яний ящик зі спаленою дитиною - таємниця поховання вражає

У Сімферопольському районі в могильнику біля села Опушки археологи знайшли таємниче поховання - в кам'яному ящику знайдено кістки спаленої дитини.

Про це повідомляє "Московський комсомолець".

Археологи-волонтери в даний час розкопали близько 3,5 з 20 тис. квадратних метрів могильника Опушки. Знахідки вже вражають уяву: знайдено 312 різних поховань.

За словами вчених, могильник Опушки в Криму датується періодом з I століття до нашої ери по IV століття нашої ери. Жоден кримський могильник так довго не служив місцем поховання, тому для півострова він унікальний.

"Відмінність цього некрополя від інших в тому, що на схилі непримітного пагорба безперервно ховали людей, що відносяться до різних культур і народів: пізньоскіфське, середньосарматське, пізньосарматське, германське поховання та предки середньовічних алан", - розповів професор КФУ ім. В.І. Вернадського, керівник Опушкинської археологічної експедиції Ігор Храпунов.

Це місце з якоїсь причини приваблювало людей, які жили і ховали тут своїх близьких протягом п'яти століть.

"Алани, які переселилися з Північного Кавказу в III-IV столітті н. е., принесли з собою склепи небаченої до цього в Криму конструкції. А ось германці, що прийшли з берегів Балтики, практикували поховання за обрядом трупоспалення, про що свідчить знайдений кам'яний ящик зі спаленими кістками дитини", - розповів учений.

Сьогодні в Опушках розкопали вже майже 50 поховань. Археологи мріють докопатися до істини - з якою метою тут ховали коней, яких знаходять з досить багатою збруєю. Фахівці продемонстрували цінну знахідку цього року: срібну ажурну бляху в скіфському звіриному стилі, що зображає дві ноги коня. Серед інших знахідок сезону і гончарні вироби - червонолаковий і чорнолаковий посуд.

Як повідомляв "Апостроф", у селищі Залізці Тернопільської області археологічна експедиція виявила поховання XVII - початку XIX століть, в якому було десять людських скелетів, серед них - останки священика, дівчини і дитини.