RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Археологи знайшли в Саудівській Аравії монумент, якому 7 тисяч років - його таємниця вражає

У Саудівській Аравії були виявлені стародавні величезні кам'яні будівлі, вік яких - близько 7 тисяч років.

Про це йдеться в дослідженні вчених німецького Інституту Макса Планка.

Так, у 2017 році група археологів знайшла сліди старовинного монумента, який міг бути зведений раніше єгипетських пірамід: на півдні аравійської пустелі Великий Нефуд були знайдені величезні структури, розташовані на полях з лави древніх вулканів. Вчені прийшли до висновку, що ці структури можуть бути найстарішими пам'ятками архітектури в світі.

Спочатку конструкції на схилах старих вулканів вважали воротами, але після більш докладних вивчень їх назвали "мустатілс" ("прямокутник" з арабської).

Будова складається з кам'яних стін, які нагадують ворота. Їх довжина від 15 метрів до 616 метрів. На одній з платформ вчені виявили картину з геометричними візерунками, але поки не змогли впізнати образи на малюнку.

Як вважають вчені, монумент могли використовувати для проведення певних ритуалів або в якості огорож.

"10 тис - 6 тис років назад на Аравійському півострові був останній період "Зеленої Аравії", коли збільшення кількості опадів сформувало цей в цілому посушливий регіон", - йдеться в дослідженні.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Єгипті в районі порту Береніс вчені виявили поховання віком 2 000 років - кладовище домашніх тварин, де мавпи поховані як сплячі діти.