RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Вчені назвали причину смертельних ускладнень при Covid-19

Вчені змоделювали стан хворих на COVID-19, відомий під назвою "мультисистемний запальний синдром у дітей (MIS-C)". Це дало їм можливість зрозуміти, чому у деяких людей з COVID-19 розвивається сильне запалення, смертельно небезпечне для життя.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Піттсбурзького університету.

Аналізуючи різні ступені враження організму людини, зокрема, дітей, COVID-19 і імунну відповідь організму, вчені змоделювали структуру частини коронавірусного S-білка (білок "шип"), який діє як суперантиген і провокує надмірну реакцію імунної системи. Цей стан вже отримав назву "мультисистемний запальний синдром (MIS-C) " і спостерігається він у деяких дітей, інфікованих SARS-CoV-2. MIS-C проявляється стійкою лихоманкою і запаленнями, небезпечними для багатьох органів.

Фахівці у ході дослідження зрозуміли, як саме білок "шип" взаємодіє з імунними Т-клітинами. Як відомо, у нормальних умовах вони допомагають людині боротися з інфекцією, але коли клітини активуються в аномально великих кількостях, організм починає виробляти надмірну кількість запальних цитокінів, які беруть участь у передачі сигналів.

В результаті цього процесу виникає так званий цитокіновий шторм.

Вчені заявили, що певна частина S-білка, яка взаємодіє з T-клітинами, має вражаючу схожість в амінокислотній послідовності і структурі з бактеріальним білком,який викликає синдром токсичного шоку.

Результати дослідження, за словами вчених, підвищують ймовірність того, що варіанти лікування синдрому токсичного шоку, такі як внутрішньовенне введення імуноглобуліну та стероїдів, можуть бути ефективними для лікування MIS-C у дітей та цитокінового шторму у дорослих.

Як повідомляв "Апостроф", вчені змогли довести, що COVID може вражати пальці ніг - у деяких хворих з'являється хворобливий червоний висип, який поширюється на пальцях ніг.