RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Археологи знайшли військовий корабель, потоплений в битві сотні років тому: фото

Археологи виявили затонулий данський військовий корабель Дальменхорст, який було затоплено у битві під Фемарном у 1644 році. Це останній із знайдених кораблів у цій битві.

Про це повідомляє The history blog.

Фахівці провели археологічні дослідження поблизу Фемарна перед початком будівництва підводного тунелю, що з'єднував Данію та Німеччину. Затонуле судно виявили на мілководді - всього в 3,3 м від поверхні і трохи більше 150 м від південного узбережжя Лолланда поблизу міста Редбигавн.

Данські війська навмисно потопили корабель до кінця бою, коли стало ясно, що Швеція перемагає. Вони хотіли використати важку гармату для захисту гавані Редбигавна, але їхній план провалився, а шведи підпалили Дальменхорст. Данський військовий корабель загорівся і затонув.

Вперше затонулий корабель помітили за допомогою гідролокатора бічного сканування. Дайвери дослідили уламки і виявили ділянку кіля, обгорілі деревини, дно корпусу та баластне каміння.

З місця аварії археологи підняли кілька предметів та зразків, але основна частина ще залишалася у воді. Вчені з Музею кораблів вікінгів зробили 30 тисяч фотографій аварії, які використають для створення цифрової 3D-моделі - її можна буде вивчати та експонувати в музеї, не порушуючи при цьому саму пам’ятку.

Як повідомляв "Апостроф", в Ірані археологи знайшли в гігантській посудині останки воїна, вбитого тисячі років тому.