RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Космічний корабель NASA приземлиться на астероїд Бенну: що відомо про історичну місію

У вівторок, 20 жовтня, космічний корабель NASA в рамках місії агентства OSIRIS-REx здійснить посадку на поверхню астероїду Бенну, щоб взяти зразок його породи і повернути його для вивчення на Землю приблизно через три роки. Історичну подію будуть транслювати в прямому ефірі.

Про це повідомляє Daily Mail.

Космічне судно розміром з фургон на кілька секунд торкнеться поверхні астероїда в ході ретельно спланованого 4,5-годинного спуску.

Фахівці NASA планують, що космічний корабель здійснить посадку на Бенну приблизно о 22:00 за тихоокеанським часом (17:00 за європейським часом). Він залишить відносну безпеку своєї орбіти і спробує вирівнятися з астероїдом, що рухається у космосі зі швидкістю приблизно 101 тис. км за годину. Під час посадки бортовий робот намагатиметься збирати зразки з поверхні, які будуть проаналізовані і повернуться на Землю в 2023 році.

Бенну знаходиться між Землею і Марсом на відстані приблизно 334 мільйонів кілометрів від нашої планети. Через це на передачу сигналів між OSIRIS-REx та штаб-квартирою NASA знадобиться близько 18,5 хвилин.

Зважаючи на відставання в часі, наземні контролери космічних кораблів не можуть втрутитися. Це означає, що керована посадка неможлива, тому всі сподівання на успіх операції залежать від бортової автономної системи.

OSIRIS-REx повинен зібрати щонайменше 57 грамів кам'янистого матеріалу Бенну, щоб повернути його на Землю.

Вчені сподіваються, що місія та зразки поглиблять розуміння того, як формувалися планети, і дадуть уявлення про астероїди, які можуть вплинути на Землю.

Як повідомляв "Апостроф", 2 листопада на Землю може впасти астероїд. В діаметрі небесне тіло приблизно з холодильник.