RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

Всі новини

У Єгипті відкрили гробницю доглядача скарбниці фараона: фото унікальних знахідок

В Єгипті, де нещодавно виявили десятки саркофагів, археологи виявили гробницю скарбника фараона Бада Еста (Па Ді Есет), який жив 2,5 тисячі років тому, і саркофаги його родичів в районі Аль-Гарафа, некрополя Туна-ель-Габаль.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства у справах туризму та старожитностей Єгипту у Facebook.

До поховання казначея фараона і 6 його родичів привів 10-метровий викладений кам'яними блоками колодязь. На його дні розташовувалася велика кімната з висіченими в скелі нішами.

Також у кімнаті знайшли багаті поховальні дари - статую священного бика Апіса - божества у Мемфісі і статуетку жінки. Також у кімнаті виявили великі алебастрові канопи з органами, які містили імена і всі титули померлого, близько 1,4 тис. глиняних і фаянсових статуеток з написами, амулети-скарабеї і набір керамічного посуду. Вважається, що всі ці предмети повинні були допомагати померлому в потойбічному житті.

Завдяки своїй посаді скарбник фараона Бад Еста був одним з наймогутніших людей тодішнього Єгипту. Він відповідав за особисті багатства фараона, утримував резиденцію і царський палац.

Археологи вже заявили, що унікальна знахідка дасть можливість дослідникам краще зрозуміти похоронні звичаї Єгипту епохи XXVI-XXX династій.

Як повідомляв "Апостроф", раніше 13 унікальних трун знайшли в Єгипті. Їх виявили в могильній шахті на глибині 11 метрів в пустельному некрополі.