RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Археологи виявили останки близнюків, яким 30 тис. років - їх загибель оповита таємницею: фото

На могильнику Кремс-Вахтберг в Австрії археологи виявили останки трьох родичів, двоє з яких були новонародженими близнятами. Ці люди були поховані близько 30 тисяч років тому, в період верхнього палеоліту або пізнього кам'яного віку.

Відкриття дослідників з Австрії, США та Португалії було представлено в журналі Communications Biology.

Немовлят знайшли в одній могилі в позі ложки під шаром землі на глибині близько 5 метрів. Тіла поклали на настил з червоної охри і накрили кришкою труни з кістки мамонта. Саме вона допомогла зберегти останки, що дозволило дослідникам отримати достатньо ДНК для аналізу.

Аналіз показав, що немовлята є однояйцевими близнятами чоловічої статі. Обидва були доношені, причина їх смерті залишається загадкою. Перша дитина, швидше за все, померла при пологах або незабаром після них, а друга прожила близько 50 днів.

Третім тілом в могилі виявилася тримісячна дитина, похована поруч з близнюками. Аналіз ДНК показав, що це двоюрідний брат близнюків.

"Підтверджені докази наявності близнюків в археологічних записах надзвичайно рідкісні і ніколи не підтверджувалися аналізом ДНК", - зазначили вчені.

Дослідження могили показало, що вона була відкрита після смерті другої дитини. Є також ознаки того, що спочатку вона могла бути призначена для одного з немовлят, судячи з того, як були розташовані останки.

Крім того, на нижній частині тіла одного з померлих дітей було 53 намистини з бивня мамонта, які були нанизані на мотузку, зотлілу від часу. На останках другого немовляти були три молюска і зуб лиси - ймовірно, залишки намиста. Крім того, поруч з головою одного з немовлят знайшли шпильку з бивня мамонта. Ймовірно, вона була частиною шкіряного або хутряного одягу, в який останки були загорнуті перед похованням.

Як повідомляв "Апостроф", під час розкопок на острові Гімсейа (один з норвезьких Лофотенських островів) археологи виявили кістяк, що чудово зберігся та, ймовірно датується залізним століттям.