RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

У Туреччині знайшли унікальну статуетку оголеної богині, якій понад 4 тисячі років: фото

Турецькі археологи під час розкопок на археологічному об’єкті Кюльтепе в центральній частині Анатолії знайшли стародавню статую богині. За інформацією вчених, це "найбільша" знайдена дотепер статуя періоду ранньої бронзи.

Про це повідомляє видання Daily Sabah.

"Ми щасливі, що знайшли цей 45-сантиметровий артефакт. Це дуже особливий предмет", - сказав Фікрі Кулакоглу, професор з Університету Анкари та керівник групи археологів. За його словами, статуя богині, якій близько 4,2 тисяч років, буде виставлена в музеї після очищення.

Він додав, що всі статуї, статуетки та ідоли, знайдені в Кюльтепе, це статуетки жінок.

"Статуй чоловіків поки що не знайдено. Жіночі статуї оголені і мають на спинах коси", - розповів професор.

Під час розкопок в 2020 році команда археологів виявила близько 20 нових артефактів, які мають велике значення.

Археологічні роботи на місці Кюльтепе, розташованому приблизно за 24 кілометри від центру міста Кайсері, розпочали 72 роки тому. Курган, що розкриває руїни першого міста, заснованого хеттами в Анатолії, містив адміністративні будівлі, культові споруди, будинки, магазини та майстерні. Його було додано до попереднього списку світової спадщини ЮНЕСКО в 2014 році.

Як повідомляв "Апостроф", археолог з Університету Редінга професор Кен Дарк стверджує, що знайшов місце, де провів дитинство Ісус Христос. Вчений розкопав в Ізраїлі в місті Назарет залишки житла 1-го століття під монастирем сестер з Назарета. За його словами, будинок, ймовірно, побудував батько Ісуса Йосип.