RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Відрубували голови навіть дітям: археологи розкрили деталі масових ритуальних вбивств в стародавньому місті Богів

Археологи знайшли відрубані голови людей на місці стародавнього міста Теотіуакан у Мексиці.

Про це повідомляє Science.

Теотіуакан (місце, де народилися боги, або місто богів) - стародавнє місто, розташоване в 50 кілометрах на північний схід від центру міста Мехіко. Було багатоетнічним містом, а найбільш численні населяли його племінні групи - науа, отомі і тотонакі. У період розквіту в місті і передмістях жило також велике число мігрантів.

На території стародавнього міста, яке існувало 15 століть назад, вчені провели дослідження і виявили місця жертвоприношень. Як з'ясували вчені, ритуальні вбивства були частиною політичного і релігійного життя. Правителі проводили масові жертвоприношення на величних пам'ятниках в центрі міста. Жертвами, як правило, були місцеві жителі, іммігранти і полонені воїни.

У 2007 році знайшли ще одне місце жертвоприношень. Воно виявилося невеликим, там виявили кістки і осколки глиняного посуду. Також там були статуетки богів і черепа, у меньшій мірі, 180 осіб. Решта скелетів були відсутні - за винятком самих верхніх хребців, а також деяких кісток пальців рук і ніг, заправлених в очниці.

Археолог з Університету Хемлайн Софія Пачеко-Форес розповіла, що протягом більше 300 років, між 640 і 990 роками нашої ери, люди поверталися на це місце, щоб зробити масові вбивства. Судячи по розташуванню порізів в кістках, жертвам перерізали горло, потім вони випускали кров, а далі їх обезголовили.

Вчені проаналізували зуби і кістки 73 жертв. Отримані дані показують, що приблизно 70% жертв були іммігрантами чи іноземцями. Хоча більшість з них були дорослими чоловіками, але мінімум 28 з 180 жертв були підлітками або дорослими жінками. Так що, ймовірно, вони не були полоненими солдатами.

Хто і чому скоїв вбивство, залишається неясним, оскільки прилеглих поселень або будинків виявлено не було. Дослідники підозрюють, що винні в цьому звичайні місцеві жителі. Жертвопринесення могли бути релігійними за своєю природою - данина поваги божествам, - але вибір жертв-іммігрантів міг бути обумовлений соціальними тривогами.

Як повідомляв "Апостроф", археологи в Перу виявили тіла п'ятьох муміфікованих лам, які пролежали в землі близько 500 років. З огляду на те, що на тваринах також знайшли пір'я, стрічки, сережки, намиста та інші прикраси, вчені прийшли до висновку, що натрапили на давнє місце жертвоприношень.