RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Археологи виявили в Ізраїлі церкву, якій 1500 років, з цікавим написом: фото і відео

В Ізраїлі археологи виявили руїни християнської церкви, якій близько 1,5 тисячі років, і мікву - ритуальну ванну, якій 2 тисячі років. Церква була побудована в кінці візантійського періоду (6 століття н. е.), на її руїнах виявили нанесений орнамент і напис.

Про це повідомляє видання Sci-news.

Команда археологів Ізраїльського управління старожитностей (IAA) та Studium Biblicum Franciscanum виявила знахідку поблизу Гефсиманії в саду на Єрусалимській Оливній горі.

"Ця церква вшановує пам'ять однієї з багатьох подій, пов'язаних з цим місцем у Новому Завіті, - розповіли археологи Девід Єгер та Аміт Реєм. - Грецькі написи, знайдені на підлозі церкви, звучать так: "У пам’ять і упокій закоханих у Христа Бога, який прийняв жертву Авраама, прийміть жертву своїх слуг і дайте їм відпущення гріхів. Амінь".

Вчені звернули увагу на те, що церква використовувалася і, можливо, навіть була заснована в той час, коли Єрусалим знаходився під владою мусульман. Це свідчить про те, що християнські паломництва до Єрусалиму продовжувались і в той період.

Археологи також виявили підземну порожнину, визначену як ритуальна лазня періоду Другого Храму, біля сучасної церкви в Гефсиманії .

"Церква Гефсиманії, яка також відома як Церква агонії або Церква всіх націй, розташована біля підніжжя знаменитої Оливної гори, є однією з найважливіших церков християнства і щороку її відвідують тисячі паломників. Сучасна церква була побудована на тому місці, де християнська традиція вважає, що тут зрадили Ісуса", - розповіли археологи.

В даний час Гефсиманія - одне з найважливіших святилищ Святої Землі, це місце щороку відвідують мільйони паломників.

"Відкриття ритуальної ванни, ймовірно, підтверджує давню назву цього місця - Гефсиманія", - сказав доктор Реєм.

За словами вчених, більшість ритуальних ванн періоду Другого храму були знайдені в приватних будинках та громадських будівлях, але деякі були виявлені поблизу сільськогосподарських об'єктів та гробниць, у цьому випадку ритуальна лазня знаходиться на відкритому просторі.

"Відкриття цієї лазні без супроводу будівель, ймовірно, свідчить про існування тут сільськогосподарської галузі 2 тисячі років тому. Єврейські закони очищення зобов’язували працівників, які займаються виробництвом олії та вина, омиватися. Відкриття ритуальної ванни може натякати на походження давньої назви місця - Гефсиманія (Гат Шеманім - маслопрес ) - місця, де недалеко від міста виробляли ритуально чисту олію", - додали вчені.

Як повідомляв "Апостроф", в центральній частині Китаю в провінції Хенань археологи наткнулися на гробницю династії Сунь, якій може бути до 1500 років. На місці поховання знайшли сліди як перської релігії, так і буддизму.