RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю загадкових зсувів на Марсі - змінює всі уявлення

Група вчених з Інституту SETI припустили, що зсуви на Марсі можуть викликати потоки рідкої грязі або сухі зернисті потоки.

Про це пише тематичне видання ScienceAlert.

Нове дослідження вчених має на увазі, що танення льоду в поверхневому реголіті викликає зміни на поверхні, які роблять його вразливим для пилових бур і вітру. В результаті на поверхні Марса з'являються та/або розширюються повторювані похилі лінії (RSL).

За словами фахівців, тонкі шари танучого льоду з'явилися в результаті взаємодії між підземним водяним льодом, солями хлору і сульфатами, які створюють текучу сльоту, яка провокує провали, обвал грунту, поверхневі потоки і підйоми на "червоній планеті".

Попередні дослідження припускали, що RSL безпосередньо пов'язані з солями хлору, і відзначали, що вони зустрічаються в районах з високим вмістом сульфатів.

Фото: ScienceAlert

Для перевірки своєї теорії учені заморозили і розморозили аналогові зразки Марса, які складаються з солей хлору і сульфатів, при низьких температурах, таких як на Марсі. В результаті був утворений сльотавий лід з температурою близько -50 з подальшим поступовим таненням льоду від -40 до -20 градусів.

раніше ми розповідали, що вчені розкрили таємницю появи води на Місяці.