RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Китайський апарат Tianwen-1 надіслав приголомшливі фото поверхні Марса

Китайський космічний зонд Tianwen-1, який зараз обертається навколо Марса, надіслав на Землю приголомшливі нові зображення марсіанської поверхні, зроблені протягом першого місяця обертання навколо Червоної планети.

Про це пише видання Daily Mail.

Китайська національна космічна адміністрація (CNSA) опублікувала нові зображення поверхні Марса, серед яких два чорно-білі та один із помаранчевими відтінками.

Tianwen-1 - одна з трьох місій на Марс в 2021 році і єдина, що включає як орбітальний космічний корабель, так і марсохід, який приземлиться на Червоній планеті.

Три нові знімки були зроблені двома оглядовими камерами на зонді, які також допоможуть CNSA нанести карту на поверхню та знайти безпечне місце посадки для ровера.

Повнокольорове зображення, яке демонструє драматичний пейзаж майже мертвого світу, було зроблено за допомогою камери середньої роздільної здатності, воно показує північну полярну область Червоної планети.

Два чорно-білі знімки були зроблені камерою з високою роздільною здатністю зондів приблизно на 330 км над поверхнею Марса. Вони мають роздільну здатність близько 0,7 метра, що дозволяє камері знімати чіткі невеликі кратери, хребти, дюни та інші особливості поверхні.

Нові зображення були передані після того, як космічний корабель здійснив маневр, щоб відрегулювати своє положення на тимчасову стоянку.

Він залишиться на новій орбіті приблизно протягом наступних трьох місяців перед спробою висадитися на поверхню Червоної планети. Протягом цього часу він буде здійснювати картографування поверхні Марса та використовувати свої камери та інші датчики для збору подальших даних, зокрема про перспективне місце посадки.

Успішна заявка на висадку Tianwen-1 зробила б Китай лише другою країною після США, яка розмістила на Марсі діючий марсохід.

Китайський транспортний засіб живиться сонячною енергією, за розмірами він схожий візок для гольфу. Апарат буде збирати дані про підземні води та шукати докази того, що колись на планеті могло бути мікроскопічне життя.

Як повідомляв "Апостроф", марсохід космічного агентства NASA під назвою Perseverance вперше проїхався по поверхні Марса.