RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Вчені створили імплантати, які можуть "подарувати" сліпим штучний зір: фото и відео

Група вчених змогла здивувати громадськість новою розробкою, яка дозволить повернути зір сліпим людям. Це стане можливим завдяки спеціальним імплантам.

Про це повідомляє Daily Mail.

Відомо, що нова технологія для створення штучного зору має більше десяти тисяч електродів, їх можна під'єднати до комп'ютерної системи за допомогою бездротової мережі. Систему вбудували в оправу окулярів, які буде використовувати людина, що бажає подивитися на світ штучним зором.

Камера, яка була прикріплена до оправи, здатна передати сигнали на імплант через ПК, після чого відбувається активація електродів і та зорових клітин тіла. Механізм трохи схожий на передачу файлів з телефону на телефон шляхом бездротового з'єднання.

Картинка відправляється людині в мозок, і вона бачить світ так, як зрячі люди. Штучне зір здатний запустити механізм чорних і білих пікселів, які, хоч і відрізняються від "нормального" зору, але можуть допомогти сліпим розуміти, що і де знаходиться, а це вже велика перемога для вчених.


Вчені відзначили, що сам пристрій все ще не отримав офіційного схвалення з боку представників медичних установ, також його поки не випробували на живих людях. Однак розробники говорять про те, що в моделях віртуальної реальності ця технологія працює так, як і повинна.

Дослідники порівняли штучну форму зору з сузір'ями на нічному небосхилі. Коли людина дивиться на зірки, вона може навчитися розпізнавати різні сузір'я. Сліпі люди можуть робити щось на зразок цього за допомогою нового пристрою.

Як писав "Апостроф" раніше, китайські вчені з Чжецзянського університету розробили м'якого підводного робота.