RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Виглядають дуже невинно: вчені виявили під водою канібалів, що пожирають братів і сестер

Вчені встановили, що дитинчата морських зірок можуть їсти своїх братів і сестер заради виживання.

Про це повідомляє Live science.

Ці морські мешканці Asterias forbesi на вигляд дуже нешкідливі, але коли вони голодні, то поїдають своїх родичів. Таке відкриття зробили двоє дослідників. Вони випадково помітили поведінку морських зірок, коли хотіли перевірити, як вони відреагують на хижаків-крабів в лабораторії.

"Але всі вони почали їсти однин одного ще до того, як ми пересадили до них крабів. Тому нам довелося відмовитися від цього експерименту", - сказав Джон Аллен, доцент кафедри біології Вільяма і Мері.

Після такого відкриття Аллен і його команда вирішили спостерігати за раніше невідомим явищем серед молодих морських зірок.

Морські зірки зустрічаються на східному узбережжі США. Дорослі особини досягаю розмірів від 11,9 до 24 см в довжину. Їх дитинчата є точною копією батьків, але розміром з шпилькову головку.

Вчені вже знали, що молоді особини на морському дні їдять личинки набагато меншого розміру, що опускаються на дно. Але також вони їдять і один одного, якщо немає іншої їжі. У природі більші особини їдять дрібніших.

За словами Аллена, канібалізм між братами і сестрами може дати окремим зіркам адаптивну перевагу, тим більше, що дорослі самки морських зірок відкладають від 5 до 10 мільйонів яєць на рік.

Хоча така поведінка була невідома для цього виду, канібалізм не рідкість у тваринному світі: згідно із заявою, зареєстровано понад 1300 видів (включаючи людей), які демонструють його. Дослідники вважають, що канібалізм, ймовірно, буде ще більш поширений серед дрібних тварин, в тому числі серед молодих.

Як повідомляв "Апостроф", група фахівців виявила зв'язок між людиною і морськими істотами , які жили на планеті Земля 555 мільйонів років тому.