RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

У Франції військові тестують собаку-робота - буде виконувати небезпечні завдання: фото і відео

Курсанти військового училища Сен-Сір (Франція) під час навчань випробували робота-собаку Spot американської компанії Boston Dynamics, якого відправляли в розвідку.

Про це повідомляє видання The Daily Mail

Крім робота-собаки, під час тренування використовували також турель OPTIO-X20 на гусеничному ходу, робота-розвідника ULTRO і робота підтримки Barakuda зі щитом. Щоб визначити ефективність їх використання, всі три сценарії навчань (наступальна та оборонна операції вдень і вночі, міський бій) спочатку були проведені військовослужбовцями самостійно, а потім - разом з роботами.

Роботів Spot і ULTRO використовували для розвідки, OPTIO-X20 - для вогневої підтримки, а Barakuda повинна була захищати групи солдатів. Робот-собака, як виявилося, підходить для використання в приміщенні або на відкритому повітрі, може виявляти перешкоди і уникати їх, підніматися сходами і відкривати двері. Також його можна використовувати при виконанні небезпечних завдань в різних несприятливих умовах.

З'ясувалося, що з роботами операції відбувалися повільніше, проте завдяки роботу-собаці вдалося уникнути смертей. За словами одного з військових, в тренувальному бою без роботів його вбили, але зі Spot він вижив, оскільки робота відправили на розвідку.

Разом з тим солдати поскаржилися, що Spot швидко розрядився і їм довелося тягнути 31-кілограмового робота на собі.

Чотириногий робот-собака коштує 75 000 доларів, його розробкою компанія Boston Dynamics займалася протягом багатьох років. Його було випущено в червні 2020 року, одним з перших замовників була фірма SpaceX Ілона Маска.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі оприлюднили відео китайської робототехнічної фірми Unitree, на якому чотириногі машини синхронно рухаються.