RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Археологи знайшли сейф часів Стародавнього Риму - в ньому зберігали коштовності і документи: фото і відео

В Іспанії археологи, які раніше виявили некрополь епохи пізньої Римської імперії, в руїнах розкішної вілли виявили дерев'яний сейф, який використовувався для зберігання ювелірних виробів, основних документів та розкішного одягу.

Про це повідомляє The History Blog.

Знахідку, якій близько 1700 років, виявили за межами давньоримського міста Емеріта-Августа, сучасного іспанського міста Меріда на знайденій раніше давньоримській віллі Каса-дель-Мітрео, яку назвали так тому, що поблизу було святилище - мітреум. Сама вілла була побудована в кінці I - початку II століття нашої ери. У наступні століття вона неодноразово перебудовувалася і розширювалася.

Експерти не знайшли інформації щодо власника вілли. Однак передбачається, що це була багата і статусна людина. На це вказує і нова знахідка: вкрай рідкісна дерев'яна скриня з бронзовим облицюванням і залізними шипами. Її, як припускають вчені, використовували в якості сейфа для зберігання різних цінностей - не тільки монет і ювелірних виробів, а й цінних тканин і важливих документів.

З письмових джерел відомо, що подібні сейфи в Римській імперії були поширені в будинках представників вищого класу. Однак до наших днів дійшли лічені одиниці таких артефактів - відомо тільки про чотири подібні збережені скрині.

Три з них було знайдено під час розкопок в місті Помпеї, який в 79 році нашої ери знищив вулкан Везувій. Вони збереглися під шаром скам'янілого вулканічного попелу, який буквально їх законсервував. Четвертий давньоримський сейф був виявлений в Іспанії, в муніципалітеті Тарасон на північному сході країни.

Вперше залишки знайденої скрині виявили ще в 1994 році, коли археологи проводили перші масштабні розкопки одного з приміщень розкішної вілли, але не ризикнули зрушувати знайдений артефакт з місця.

Повернулися ж до законсервованого артефакту тільки в 2017 році, коли на віллі Каса-дель-Мітрео розпочалася реалізація комплексного проекту консервації всього цього пам'ятника. Забуту скриню повністю розкопали і детально описали.

Вчені відзначають, що цей сейф - один з найдавніших, що відомі науці. Він серйозно постраждав під час пожежі і був деформований.

Нинішні розміри скрині складають приблизно три на півтора метра. Сейф вдалося витягти з місця без пошкоджень. Його передали в Інститут культурної спадщини Іспанії, фахівці якого не тільки вивчать його, а й відновлять для майбутнього показу широкій публіці.

"Незрозуміло, чим власник вілли заробляв собі на життя, - каже археолог Ана Марія Бехарано Осаріо. - Але очевидно, що це була, ймовірно, багата сім'я, тому що площа будинку складає близько 3386 квадратних метрів, з 15 кімнатами, включаючи ванні кімнати та кухню, а також чотири додаткові кімнати, які ця сім'я могла використовувати для продажу якихось своїх товарів".

Переглянути відео можна, перейшовши за посиланням.

Як повідомляв "Апостроф", в Болгарії біля села Балей у Відінській області у фракійському некрополі бронзового століття археологи виявили 3000-річну похоронну урну у формі качки.