RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Астрономи показали на мапі таємничий "океан темної матерії": фото

Астрономи виявили невидимий океан темної матерії, який кружляє поза Чумацьким Шляхом. Зоряний слід вже почали наносити на карту найвіддаленішого регіону нашої галактики.

Про це пише видання LiveScience.

Вчені змогли побачити таємничий слід зірок, який залишила маленька галактика, що наближається до Чумацького Шляху. За їх словами, він може розкрити таємниці темної матерії.

Згідно з новою картою неба, шлях зірок поза зірчастими спіральними рукавами центрального диска Чумацького Шляху в галактичному ореолі проходить разом з карликовою галактикою на орбіті навколо Чумацького Шляху. Ця галактика, яку називають Великою Магеллановою Хмарою (LMC), обертається на відстані приблизно 130 тисяч світлових років від Землі. Її слід, як здається на перший погляд, складається виключно із зірок, але дослідники виявили, що зірки можуть рухатися.

Астрономів зацікавила ця пульсація в космосі, оскільки вони вважають, що вона може складатися з темної матерії - таємничої речовини, що становить переважну більшість речовин у Всесвіті. Вчені припускають, що темна речовина - невидима, а взаємодіючи з речовиною, яку ми можемо побачити лише завдяки гравітації, вона повинна бути скрізь у галактичному ореолі.

"Ми вважаємо, що цей слід складається з темної матерії, і він тягне за собою зірки, і саме тому ми можемо його виявити", - йдеться в заяві співавтора дослідження Ніколаса Гаравіто-Камарго, докторанта університету в Арізоні .

Гравітаційний вплив темної матерії можна спостерігати у всьому Всесвіті: це життєво важливі налаштування нашої галактики, які приклеюють до неї зірки та планети, щоб вони не злітали, коли галактика обертається. Проте, що саме таке темна матерія, або як вона поводиться, залишається однією з найбільших загадок астрономії. Дослідники сподіваються, що, вивчаючи слід Магеланової хмари, вони зможуть вивчити темну речовину.

Нагадаємо, нещодавно вчені отримали зображення безлічі "кривих" галактик, зроблене телескопом Hubble.