RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Археологи знайшли цінну монету з портретом Карла I - вона відкрила таємницю зруйнованого форту: фото

В штаті Меріленд (США) археологи виявили рідкісну 400-річну срібну монету із зображенням короля Карла I. За словами вчених, її знайдено на місці міста-форту Сент-Мері - одного з найдавніших англійських колоніальних поселень в Америці.

Про це пише видання LiveScience.

На знайденій монеті викарбувано зображення англійського короля Карла I, цей срібний шилінг є еквівалентом 8 доларів у 17 столітті. За історичними даними, монета карбувалася в Лондоні більш ніж за десять років до страти Карла І його парламентськими ворогами в 1649 році під час громадянської війни в Англії.

На монеті є "знак виробника" у формі порткуліса - важкої решітки, яку можна опустити, щоб перекрити шлюз замку. Це свідчить про те, що вона була викарбувана в Лондонському Тауері або в 1633, або в 1634 році.

"Залишки споруди, де було знайдено монету - це найперший колоніальний форт, побудований в 1634 році", - розповів археолог Тревіс Парно, директор досліджень та колекцій Історичного міста Сент-Мері.

За словами вченого, за останні три роки археологи виявили кілька артефактів - наприклад, фрагменти керамічного посуду, що відомий як "ренська" кераміка з Франції та Німеччини, кераміка з Суррея в Англії та свинцевий постріл для мушкетів, які свідчить про те, що місце було заселене ранніми європейськими колоністами.

Археологам відомі багато артефактів, які свідчать про початок заселення Америки у 17 столітті, а знайдений шилінг проливає світло на точну дату.

"Але срібний шилінг нарешті дає інформацію про час заселення території та форту", - сказав Парно.

Для довідки: місто Сент-Мері, що роташоване недалеко від південної околиці штату Меріленд на південь від Балтимору, було засновано англійськими колоністами в 1633 році. Це було одне з перших колоніальних поселень, заснованих в Новій Англії, після Джеймстауна в 1607 році, Плімута в 1620 році та поселення в Массачусетській затоці в 1630 році.

Розкопки цього місця розпочалися в 2019 році, але лише в листопаді 2020 року археологи виявили срібний шилінг і підтвердили, що ця місцевість справді була місцем форту.

Як повідомляв "Апостроф", ізраїльські археологи в місті Єрусалим натрапили на надзвичайно рідкісну монету, яку датували 2-м століттям нашої ери. Відкриття вже назвали "мрією" археологів - це четверта монета часів повстання Бар-Кохби.