RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Археологи знайшли найдавніші інструменти для створення татуювань - їм може бути до 5 тисяч років: фото

Група археологів з Департаменту навколишнього середовища і збереження штату Теннессі проаналізувала загострені кістяні інструменти, за допомогою яких стародавні люди прикрашали свої тіла малюнками.

Про це пише тематичне видання ScienceAlert.

Як відзначають вчені, набір відрізаних і загострених кісток птахів, які вдалося відкопати з могили стародавніх індіанців, здається, є найстарішим інструментом для нанесення тату на сьогоднішній день, вік якого може досягати 5 тисяч років.

Так, археологи проаналізували кістяні інструменти, які були виявлені в 1985 році в Фернвейлі, місці археологічних розкопок корінних американців.

"У цьому дослідженні ми виходимо за рамки базової морфологічної класифікації, об'єднавши зооархеологічний аналіз, технологічну оцінку, аналіз зносу і матеріалознавство, щоб вивчити сукупність кісткових інструментів з древнього поселення корінних американців в центральному Теннессі", - йдеться в публікації.

Дослідження показало, що мешканці поселення Фернвейл приблизно 3500-1600 років до н.е. використовували загострені інструменти як інструменти для татуювання, і з цими артефактами безпосередньо пов'язані залишки червоного і чорного пігменту.

Набір "тату-інструментів" складався з чотирьох загострених кісток індички, дві з яких з непошкодженими вістрям, і двох менших променевих кісток зі слідами пігменту, ще помітними в зерні.

Кістки також направили на спектроскопію, яка показала, що червоний і чорний пігменти на променевих кістках, ймовірно, стародавні індійці отримали з оксиду заліза (охри) і вуглецевих матеріалів, які згадуються як традиційні матеріали для татуювань в археологічній літературі.

Фото: sciencealert.com

Раніше ми розповідали, що археологи виявили в Єгипті "поховане" під пісками місто .