RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Археологи розкрили таємницю кривих ніг у середньовічних британців: фото

Британці в Середньовіччі страждали від захворювання суглобів через гостре взуття, що отрималао назву пулени.

Про це пише видання International Journal of Paleopathology.

Вчені з Кембриджського університету і Департаменту археології Великобританії вирішили проаналізувати 177 скелетних останків з поховань в Кембриджі

В ході дослідження було встановлено, що 6% людей, похованих між XI і XIII століттями, страждали від бурситу (запалення слизових сумок суглобів - ред.). Більш того, через 1-2 століття таких людей вже було 27%.

Таке зростання пояснюється тим, що в XIV з'явилася нова мода на взуття - люди відмовлялися від функціонального округлого носка і переходили до довгого і загостреного. А чоловіки масово почали носити пулени - м'які шкіряні черевики без підборів і часто без твердої підошви, але з довгими гострими носками.

Більшість скелетних останків, у яких британські фахівці зафіксували бурсит, належали чоловікам. І люди в Середньовіччі також часто страждали від переломів верхніх кінцівок, які виникали при падінні на витягнуті руки.

Такий феномен вчені з Кембриджу пояснили тим, що через незручне взуття у людей деформувався великий палець стопи, що провокувало погіршення рівноваги.

Фото: phys.org

Фото: naked-science.ru

Раніше ми розповідали, що археологи знайшли найдавніше поселення вікінгів в горах.