RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені назвали 29 планет, де інопланетяни могли б спостерігати за Землею

Американські астрономи назвали сусідні зоряні системи, де ймовірні мешканці інших планет могли б помітити життя на Землі. Всього вчені ідентифікували 1715 зоряних систем у нашому космічному сусідстві, де інопланетяни могли б спостерігати за Землею в останні 5 тисяч років у той час, коли вона "проходить" повз Сонце.

Про це пише видання The Guardian.

Вчені визначили 46 зоряних систем, які мають правильне положення для спостереження за транзитом Землі. Вони розташовуються досить близько, щоб їхні планети перехопили чіткий сигнал людського існування - радіо- та телевізійні передачі, які розпочалися приблизно 100 років тому.

Поряд з цим дослідники підрахували, що 29 потенційно придатних для життя планет розташовані досить вдало для того, щоб стати свідками транзиту Землі та підслуховувати людські радіо- та телевізійні передачі.

Однак, як наголошують вчені, чи спонукатиме отримання цих передач сусідів по Всесвіту до налагодження контактів із земною цивілізацією є спірним питанням.

"Для когось ми могли б бути інопланетянами і хтось інший міг би нас шукати", - зауважила Ліза Калтенеггер, професор астрономії та директор Інституту Карла Сагана в Університеті Корнелла в Нью-Йорку.

Земні астрономи виявили тисячі планет за межами Сонячної системи. Близько 70% з них можна помітити, коли інопланетні світи проходять перед зірками, що їх приймають, перекриваючи частину світла. Великі обсерваторії, такі як космічний телескоп Джеймса Вебба, який планується запустити цього року, будуть шукати ознаки життя на "екзопланетах", аналізуючи склад їх атмосфер.

Щоб з’ясувати, які сусідні зоряні системи добре підходять для спостереження за транзитом Землі, Калтенеггер та доктор Джекі Фаерті, астрофізик з Американського музею природознавства, звернулись до каталогу зоряних позицій та рухів Європейського космічного агентства. Звідси вони виявили 2034 зоряні системи в межах 100 парсеків (326 світлових років), могли помітити транзит Землі в будь-який час від 5000 років тому до 5000 років у майбутньому.

Одна зірка, відома як Росс 128, червоний карлик у сузір'ї Діви, знаходиться приблизно в 11 світлових роках - досить близько, щоб приймати трансляції на Землі - і має планету майже вдвічі більшу за Землю. Будь-яке належним чином обладнане життя на планеті могло спостерігати транзит Землі понад 2000 років, але втратило оглядовий майданчик 900 років тому. Якщо на будь-якій з двох відомих планет, що обертаються навколо зірки Тігарден, за 12,5 світлових років, існує розумне життя, воно буде в найкращому положенні щоб спостерігати за транзитом Землі через 29 років.

Вчені додали, що на відстані 45 світлових років є ще одна зірка під назвою Траппіст-1 - вона розташована також досить близько, щоб підслуховувати людські трансляції.

Як повідомляв "Апостроф", в найближчі дні повз Землю пролетить астероїд, що отримав назву 2021 LV2. 30-метровий космічний гість більше найбільшої істоти на Землі, яким є синій кит.