RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Археологи знайшли дуже рідкісну і цінну статуетку богині, якій 6 тисяч років: фото

Археологи Франції вперше продемонстрували рідкісну статуетку, який близько 6 тисяч років. Її виявили під час розкопок на лівому березі річки Сомма ще в 2010 році.

Про це повідомляється на офіційному сайті Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції.

Теракотова статуетка, висотою 21 см, зображує жінку і виконана в стилі, характерному для хассейської культури (близько 4300-3600 рр. до н.е.). Всього у Франції знайдено тільки кілька подібних статуеток, тому знахідка є дуже рідкісною. Вона була виготовлена близько 4000 року до нашої ери.

На думку фахівців, фігурка зображала богиню-матір. Для епохи неоліту це був найпоширеніший мотив. У ті часи в таких скульптурах робили акцент на збільшених морфологічних характеристиках. У цій фігурці древній скульптор зробив це за допомогою дуже широких стегон і виступаючих сідниць, підкресливши контраст між верхньою і нижньою частинами дуже тонкою талією.

Як розповідав "Апостроф", науковці під час археологічних розкопок в Китаї виявили глиняну фігурку свині, якій понад 3 тис. років - і ця знахідка буквально підірвала інтернет, адже дуже схожа на героя популярної гри Angry Birds.